Dimitris Saroglou

  • Pian
Dimitris Saroglou s-a născut în Atena (1959), a studiat inițial cu Maria Cherogeorge, care studiase la rândul ei cu Marguerite Long. Și-a continuat studiile muzicale la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, unde a obținut premiul întâi la pian și muzică de cameră. A beneficiat de îndrumarea unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, precum Pierre Sancan, Nikita Magaloff, Jean Hubeau, Aldo Ciccolini și Gyorgy Sandor. A concertat și a realizat înregistrări atât cu orchestră, cât și în recital, la radio și televiziune – în Franța, Germania, Grecia, Cehia, Belgia, Elveția, Danemarca, Spania, Luxemburg, Olanda și Letonia. În Germania, a interpretat Fantezia Corală de Beethoven la Radio Berlin. Este invitat frecvent să concerteze în cadrul principalelor festivaluri din Franța și totodată a realizat înregistrări pentru France Musique, France Culture, France 2 și France 3. De-a lungul carierei sale a susținut concerte alături de muzicieni precum Yuri Bashmet, Augustin Dumay, Gérard Poulet, Tedi Papavrami, Michel Lethiec, Lionel Peintre, Sylvia Vadimova, Yossif Ivanov, dar și alături de ansambluri precum „Trio Bartok”, „Ensemble TM+” și Orchestre National de France. Discografia sa cuprinde Cvintetul de pian de T. Gouvy, la casa de discuri K 617 (care a fost distins cu 5 Diapazoane de Aur), R. Hahn la casa de discuri Maguelone, melodiile de G. Marcel și o selecție de piese compuse de F. Chopin la casa de discuri Compagnons d'Orphée.

De asemenea, Dimitris Saroglou este compozitor. Printre lucrările sale se numără mai multe piese pentru pian, inclusiv „Anastasis”, o sonată, un trio cu pian, Azur pentru orchestră, o melodramă bazată pe „Phédre” de Yannis Ritsos și seria „Cântece” și „Două povești din Orientul Îndepărtat” pentru trio.

Fondator și director artistic al Festival du Vexin, Dimitris Saroglou predă pianul la Chapelle Musicale Reine Elisabeth din Belgia și la Conservatorul „Georges Bizet” din Paris.