Nicolas Bringuier
- Pian

Născut la Nisa în 1980, pianistul francez Nicolas Bringuier este unul dintre cei mai străluciți artiști ai generației sale. Laureat al prestigiosului Concurs Internațional Robert Schumann, profesor invitat la Universitatea Inje din Busan, în Coreea de Sud, director artistic de festivaluri, este invitat să concerteze ca solist în special la Filarmonica și Konzerthaus din Berlin, la Musikverein din Viena, la Salle Gaveau din Paris, la Auditorio de Madrid sau la Centrul de Arte din Seul.
După studii la Conservatorul din Nisa, punctate de un Premiul I la pian la vârsta de 13 ani, Nicolas Bringuier a trecut imediat examenul de admitere la Conservatorul Național din Paris (C.N.S.M.) la clasa lui Bruno Rigutto. Acolo a obținut un Premiu I la pian la vârsta de 16 ani, precum și un master și s-a înscris în programul postuniversitar.
Întâlnirea cu marele pedagog german Klaus Hellwig l-a condus la Universitatea de Arte din Berlin, unde a absolvit un al doilea ciclu de studii. În 2005 a primit diploma de solist cu cele mai înalte distincții, iar în 2009 a terminat prestigiosul Konzertexamen.
În 2004, a câștigat Premiul al II-lea, precum și Medalia de Argint la prestigiosul Concurs Internațional Robert Schumann, organizat o dată la 4 ani în orașul natal al compozitorului, Zwickau. Este, de asemenea, medaliat la Concursul Maria Canals din Barcelona, semifinalist la Monte Carlo Piano Masters, precum și la Concursul Chopin de la Varșovia în 2005, unde a fost unul dintre favoriții presei și ai publicului.
Nicolas Bringuier are un repertoriu de peste 30 de concerte, pe care le-a interpretat în special cu următoarele orchestre: Orchestre Philharmonique de Nice, Orchestre régional de Cannes, Berliner Symphoniker, Filarmonica din Wuhan și Euro-Asian Orchestra.
O intensă apropiere artistică îl leagă de fratele său Lionel Bringuier, cu care a cântat de multe ori.
Pasionat de muzica de cameră, din 2004 a format un duo cu pianista Olga Monakh, cu care susțin numeroase concerte în Europa și Asia. În 2021, când s-au mutat la Nisa, duo-ul a luat numele de Duo Siloti.
Înregistrările sale dedicate lui Schumann și Bartók pentru casa de discuri Audite s-au bucurat de un mare succes de critică, obținând cele mai înalte premii din partea: Le Monde de la musique, Diapason, Classica, Fanfare, Gramophone, CD Compact, Pianist, Bayrischer Rundfunk.
În 2016, casa de discuri Klarthe a lansat înregistrarea lucrării pentru violoncel și pian de Fauré, cu violoncelistul Damien Ventula, care a obținut, de asemenea, numeroase distincții.