Nicolas Dautricourt

  • Vioară
Invitat să i se alăture prestigioasei „Chamber Music Society Two” din Centrul Lincoln New York, votat cu distincția „ADAMI Classical Discovery of the Year” la Midem, Cannes, și câștigător al numeroaselor competiții internaționale de vioară (Concursul „Henryk Wieniawski” din Poznan, „Jeunesses Musicales” din Belgrad, „Rodolfo Lipizer” din Gorizia), Nicolas Dautricourt este unul dintre cei mai efervescenți violoniști francezi ai generației sale.

A cântat pe majoritatea scenelor lumii (Washington Kennedy Center, New York Alice Tully Hall, London Wigmore Hall, Moscow Tchaikovsky Hall, Tokyo Bunka Kaikan, Théâtre des Champs-Élysées, Musée d’Orsay). Ca solist, a susținut concerte alături de Filarmonica Regală din Londra, Simfonia Detroit, Orchestra Națională Franceză, Filarmonica din Kiev, Orchestra de Cameră NHK Tokyo, Filarmonica din Mexic etc., sub bagheta unor dirijori remarcabili precum Leonard Slatkin, Paavo Järvi, Eivind Gullberg Jensen, Tugan Sokhiev, Yuri Bashmet, Vahan Mardirossian, Mark Foster și alții.
Nicolas este apreciat pentru maniera sensibilă și pasionată a interpretării. Este profund atras de jazz, colaborează în mod obișnuit cu muzicieni de top, ca Jean-Marie Ecay, Nelson Veras, Jean-Philippe Viret, Jean-Marc Jafet, Dominique Fillon, Pascal Schumacher și are numeroase apariții la festivaluri de jazz precum Jazz à Vienne, Jazz in Marciac, Südtirol Jazz Festival și Copenhagen Jazz Festival.

Din anul 2021, predă la Conservatorul din Versailles, an în care a primit și titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, oferit de Ministerul Culturii din Franța.

Nicolas cântă pe o vioară Antonio Stradivarius (Cremona, 1713), mulțumită lui Bernard Magrez.