Shani Diluka

  • Pian
Pianista Shani Diluka – născută în Monaco, din părinți srilankezi – s-a făcut remarcată la vârsta de șase ani, în cadrul unui program creat de Prințesa Grace de Monaco, apoi a fost selectată să participe la un program al Academiei Prințului Rainier al III-lea. A absolvit Conservatorul din Paris în 1997; tot în această perioadă a avut loc întâlnirea cu pianistul și pedagogul Leon Fleisher, care i-a marcat definitiv cariera. Printre mentorii ei sunt nume legendare: Maria Joao Pires, Murray Perahia și Martha Argerich.

În calitate de solistă, a fost invitată de un număr mare de orchestre – Orchestre de Chambre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Sinfonia Varsovia, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Royal Court Orchestra of Sweden, Kyushu Symphony Orchestra of Japan ș.a.

Shani Diluka a susținut recitaluri la Concertgebouw din Amsterdam, Teatro La Fenice din Veneția, Festivalul Verbier, Théâtre des Champs Elysées, Konzerthaus din Viena, Fundația Zubin Mehta, Mozarteum din Salzburg, Ravinia Festival din Chicago, printre altele.
Discografia ei numără aproape 30 titluri, iar cu înregistrările sale solistice - din Beethoven, Mendelssohn, Schubert și Grieg - a obținut un număr impresionant de premii (Choc de la Musique, RTL d'Or, Choix d'Arte, de Mezzo, Japan Vogue, 5 Diapasons, Gramophone, Fanfare USA, Musikzen, Arena Award Japan).

De asemenea, Shani a creat proiectul „Cosmos”, inspirat de legăturile dintre Beethoven și muzica indiană al cărei misticism l-a inspirat pe compozitorul vienez. În 2020 a semnat un contract exclusiv, la nivel mondial, cu Warner Classics, fiind prima artistă din Asia de Sud care a devenit artist exclusiv Warner pentru diverse proiecte discografice.

Shani a colaborat și cu nume mari ale cinematografiei, dintre care îi amintim pe Sophie Marceau și Gérard Depardieu.

Primul ei volum de poezii („Canopées”, 2018, Editions Art3) a fost inclus pe lista scurtă a Premiilor Academiei Franceze. Al doilea volum de poezii și aforisme („Les Silences de Schubert”) a fost publicat în 2022.