Concert la Hanul Domnesc

Luni, 12 iulie 2021, ora 19.00

Hanul Domnesc

Strada Ciprian Porumbescu 5, Suceava

Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
De la vest la est, drumul ne poartă în cealaltă parte a țării, dar și într-un alt timp și un alt registru, al hanurilor și al poștalioanelor, al intrigilor de la Curte și al martirilor, o altă parte importantă a istoriei țării noastre. Concertul din 12 iulie va avea loc în Hanul Domnesc din Suceava, loc atestat documentat în anul 1627. Inițial a fost casa lui Miron Barnovschi Movilă, domnitor al Moldovei, care a donat-o Mitropoliei Sucevei pentru a fi transformată în han, iar veniturile obținute să fie folosite pentru „luminatul la sfintele moaște”.   Miron Barnovschi Movilă este considerat domnitorul care a constribuit major la dezvoltarea Iașiului și a societății moldave moderne, dar și primul domnitor martir, decapitat la curtea Înaltei Porți, pentru că nu a dorit să renunțe la Ortodoxie.
Domnitorul a fost primul care a adus Moldovei o deschidere europeană, prin înrudirea sa cu mari familii boiereşti din Polonia şi Austria, dar şi prin legătura de prietenie și de familie cu mitropolitul Petru Movilă al Kievului.   În acest moment, Hanul Domnesc este muzeu și oferă o imagine fidelă a timpului în care a fost contruit. Atmosfera de epocă este ilustrată prin reconstituirea mijloacelor de încălzit, completată de țesăturile de interior, obiectele de ceramică sau piesele legate de transport și vânătoare din acea perioadă.

Program

George Enescu (1881-1955)

Aubade pentru trio de coarde în do major

Stan Golestan (1875-1956)

Arioso e Allegro de concert pentru violă și pian

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893)

Meditație pentru vioară și pian nr. 1, op. 42

George Enescu (1881-1955)

Andante molto espressivo din Sonata pentru Pian nr. 1 în fa diez minor, op. 24, pentru pian solo

Gaspar Cassadó (1897-1966)

Intermezzo e Danza Finale din Suita a III-a pentru violoncel solo

Ernst von Dohnányi (1877-1960)

Serenadă pentru trio de coarde în do major pentru vioară, violă și violoncel, op. 10

Artiști