Biserica cisterciană de la Cârța
Cârța, Județul Sibiu
Localitatea si mănăstirea Cârța sunt situate la 43 km de Sibiu pe drumul spre Brașov, loc în care se păstrează ruinele mănăstirii cisterciene, unul dintre cele mai vechi și importante monumente ale stiului gotic timpuriu din Transilvania. Cistercienii sunt un ordin călugăresc originar din Franța, răspândit în mai multe țări.
Mănăstirea a fost fondată în anii 1205-1206 de regele Andrei al II-lea al Ungariei, fiind desființată în 1474 de regele Matei Corvin. Abația cisterciană Cârța a deținut un rol major în istoria politică, economică și culturală a Transilvaniei medievale, dar și prin introducerea și diseminarea artei gotice în spațiul intracarpatic.
Mănăstirea construită în stil romanic este distrusă pentru prima oară în secolul al XIV-lea, fiind apoi reparată şi finalizată, fără a fi fortificată.
Acest lucru a lăsat ansamblul neprotejat în faţa atacurilor otomanilor, care îi dau foc la mijlocul secolului al XV-lea. La sfârşitul aceluiaşi secol se fac ultimele reparaţii, după care ordinul este dizolvat, iar abaţia intră sub protecţia oraşului Sibiu. Începând cu secolul al XVII-lea clădirile mănăstirii se degradează foarte mult. Pe zidurile în ruină ale bisericii se mai citesc încă urmele bazilicii cu trei nave şi transept, în timp ce din clădirile mănăstirii se mai păstrează doar zidul de est. Astăzi corul şi transeptul îndeplinesc rolul de biserică.
În ciuda distrugerilor, monumentul şi-a păstrat arhitectura impunătoare: capiteluri, chei de boltă, ferestre, console şi chiar portalul de vest din secolul al XV-lea.
Biserica este frecventată în prezent de comunitatea evanghelică din localitatea Cârţa.