Casa Balș

Strada Cuza Vodă, nr. 29 Iași, județul Iași

Clădirea care a aparţinut vistiernicului Alecu Balş a fost ridicată în jurul anului 1815, în stil neoclasic caracteristic sfârşitului secolului al XVIII-lea şi începutului secolului al XIX-lea. Ulterior, edificiul a găzduit Institutul francez Sacré Coeur al călugăriţelor din Ordinul Notre Dame de Sion, deja existent în Iaşi la începutul secolului al XIX-lea. Între anii 1900-1910, a fost construită o completare, în prelungirea vechii Case Balş, din strada Cuza Vodă, nr. 29. În salonul situat la primul etaj al Casei Balş s-a jucat, în 1817, prima piesă de teatru în limba română, iar în 18 ianuarie 1847 a avut loc un concert susţinut de marele pianist şi compozitor Franz Liszt. Ansamblul din str. Cuza Vodă cuprinde în prezent Casa Alecu Balş, Filarmonica Moldova şi Universitatea de Arte „George Enescu”.
După o lungă perioadă de timp în care clădirea a avut diverse funcțiuni, au urmat proiecte de consolidare şi refuncţionalizare realizate parţial, cu întreruperi pentru lungi perioade de timp. Faţada principală, orientată spre parcul dintre Teatrul Naţional şi Catedrala Mitropolitană, beneficiază de o piaţetă de circulaţie în care este amplasată statuia lui Miron Costin. Accesul principal, în parterul înalt, se face prin intermediul porticului, care asigură şi fluenţa circulaţiei pietonale în lungul străzii Cuza Vodă.
La parter sunt spaţiile de primire şi distribuţie către cele administrative ale Filarmonicii Moldova, spre sala mare a Filarmonicii din clădirea alăturată şi scara principală către nivelul următor, unde se află Rectoratul Universităţii de Arte „George Enescu”.
La primul etaj se află Sala „Eduard Caudella", destinată inițial studiului și repetițiilor orchestrei universității, cu o capacitate de 144 de locuri. În prezent, aceasta este utilizată şi pentru concerte şi spectacole de teatru. Al doilea etaj şi „mansarda”, amenajată în podul înalt, cuprind săli de studiu, precum şi un spaţiu larg pentru orchestră.
Holurile mari de la primele două etaje sunt utilizate pentru expoziţiile studenţilor de la Facultatea de Arte Plastice.