Muzeul “Vasile Alecsandri”
Mircești, Județul Iași
Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mircești este un conac al familiei Alecsandri, care a fost construit între anii 1861-1867 după planurile poetului și sub atenta supraveghere a soției acestuia, Paulina. Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române, și a fost inaugurată ca muzeu memorial în data de 9 iunie 1957.
În cei 22 de ani petrecuți aici, Alecsandri a compus cea mai mare parte a operei sale și a fost gazda unor nume importante ale secolului al XIX-lea: Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D. Xenopol, Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt, care a concertat la Mircești, sau rapsodul Barbu Lăutaru.
În anul 1914, Academia Română a intrat în posesia casei, iar până în 1944 a fost permis accesul vizitatorilor.
După al Doilea Război Mondial, când conacul și exponatele au suportat o serie de daune, casa și moșia lui Alecsandri au fost preluate abuziv de statul român, trecând în administrarea Ministerului Artelor și Informațiilor. După reparații, conacul a fost deschis în 1957 ca muzeu memorial. Noi lucrări de restaurare au fost efectuate în perioada 1991-1993.
Exponatele evocă personalitatea lui Vasile Alecsandri (1821-1890) și etape din viața acestuia – studiile la Iași și Paris, debutul literar, activitatea de culegător de folclor și de dramaturg, participarea la Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, activitatea diplomatică și cea de membru al Societății Junimea, momente din activitatea sa literară. De asemenea, sunt expuse documente și obiecte de mobilier originale, fotografii de familie, scrisori ș.a.
Din inițiativa Academiei Române, în parcul din apropierea casei de la Mircești a fost construit un mausoleu, după proiectul arhitectului Nicolae Ghica-Budești, unde se află osemintele lui Vasile Alecsandri și ale soției sale, Paulina, precum și ale părinților poetului, Elena și Vasile Alecsandri vornicul.