Conacul Chrissoveloni
Ghidigeni, Județul Galați
Povestea conacului de la Ghidigeni își are rădăcinile în trecutul curajos al tânărului Zanni Chrissoveloni care a fugit din isula Chios și a ajuns în Țările Române, unde a făcut afaceri de succes cu cereale și cherestea. Acest spirit întreprinzător sosește în 1848 la Galați și înființează curând una dintre cele mai puternice afaceri bancare – Banca Chrissoveloni. Această bancă a fost una dintre cele mai prospere din perioada interbelică, extinzându-se la Viena, Paris sau New York.
Moșia de la Ghidigeni a fost cumpărată de Nicolas Chrissoveloni, nepotul lui Zanni, de la Dimitrie Mavrocordat, în 1879. Aici s-a construit 8 ani mai târziu un conac împreună cu anexe sale, totul fiind foarte modern pentru acele timpuri: arhitectura romantică, grădinile de trandafiri, bazinele cu apă, popicăria, două terenuri de tenis, unul fiind acoperit și reprezentând singurul de acest fel din Europa acelui moment, centrala termică și caloriferele, încăperile încălzite prin pardoseală.
Familia Chrissoveloni a fost implicată în dezvoltarea localității Ghidigeni, construind o biserică, o școală și trei fabrici – de cărămidă, spirt și oțet.
La conac a ajuns aristocrația vremii, acest spațiu fiind vestit pentru petrecerile sale. Printre oaspeții de vază s-a numărat cuplul regal al României, iar Regina Maria a devenit una dintre cele mai bune prietene ale Sybillei Chrissoveloni, soția lui Jean (fiul lui Nicolas). În Primul Război Mondial cele două doamne instalează în palat un spital de campanie, demers în care se implică și fiicele reginei, aici fiind înfiinţată Societatea de Ambulanţe „Regina Maria”.
În 1948 conacul a fost naţionalizat, având funcția de gospodărie agricolă de stat, apoi de şcoală pentru copii cu nevoi speciale. În 2004 ansamblul a fost retrocedat moştenitorilor familiei Chrissoveloni.