Filarmonica de Stat Oradea
Strada Moscovei, nr. 5, Oradea
Orașul Oradea a avut o viață muzicală intensă, începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, când Johann Michael Haydn (1737-1806), fratele mai mic al lui Joseph Haydn, a fost numit organist și dirijor la curtea episcopului Patachich Ádám între anii 1760-1762. Urmat între 1764-1769 de Karl Ditters von Dittersdorf (1739-1799), cei doi muzicieni sunt considerați fondatorii vieții muzicale orădene. Merită amintit şi un al treilea muzician remarcabil care și-a desfăşurat activitatea artistică şi compoziţională în acest oraș, şi anume concertmaestrul orchestrei episcopale Wenzel Pichl (1741-1805).
Filarmonica de Stat Oradea continuă lunga istorie a vieții muzicale ce a caracterizat orașul Oradea începând cu secolul al XVIII-lea. În cea de-a doua jumătate a secolului XIX Oradea cunoaşte o adevărată dezvoltare cultural-artistică. În 1875 se înfiinţează primul cor românesc, Reuniunea de cântări „Hilaria”, iar în 1867 Asociaţia „Nagyváradi Dalárda”, apoi Orchestra Academiei de Drept condusă de Gustav Weinpolter și Fehérváry János. Sub bagheta dirijorului J.Schnitzl, la data de 5 ianuarie 1888 are loc primul concert simfonic din Oradea, eveniment în cadrul căruia orchestra oraşului interpretează Uvertura operei Tancred de Rossini, Serenada nr. 3 de Wolkmann, Variațiuni pentru corn de Ekhard și Simfonia nr. 40 în sol minor de Mozart.
1890 este anul în care se înfiinţează Asociația Prietenii muzicii din Oradea-Mare, având ca scop principal educația în domeniul muzicii culte, organizarea de concerte și spectacole și înființarea unei școli de muzică. Sub patronajul acestei instituții, pe lângă teatru se inaugurează şi o secție de operă. La început de secol XIX, în societatea muzicală de specialitate a oraşului Oradea se vorbea tot mai des despre o organizare mai temeinică a artiștilor instrumentiști orădeni, astfel că adunarea generală de constituire a Societății Filarmonice a avut loc în ziua de 23 decembrie 1923. În 1949 Societatea Filarmonică devine instituție de stat, iar cu orchestra simfonică orădeană au colaborat interpreți și dirijori de renume mondial precum Igor Oistrah, Mario del Monaco, Dimitri Baskirov, Aldo Ciccolini, Adam Horosiewicz, Arkadi Sevidov, Daniel Safran, Gidon Kremer, Ruggiero Ricci, Victor Tretiakov, Erich Bergel, Pierre Pierlot, Halina Czerny Stefanska, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Ruha István, Ștefan Gheorghiu, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Mihaela Martin, Dan Grigore, Dana Borșan, Florin Croitoru, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru etc.