Hotel Palace din Băile Govora

Str. Parcului nr. 1

Hotel Palace Băile Govora se află într-o clădire-monument care datează de la începutul secolului XX.

Într-un colț pitoresc al Olteniei se află o oază de liniște și vindecare – Băile Govora. Povestea locului începe în 1876, când „izvoarele tămăduitoare” au fost dezvăluite lumii. Primele exploatări ale izvoarelor (1879) scot la suprafață nămolul sapropelic și apele minerale încărcate cu iod și sulf. Medicul militar Nicolae Zorileanu a intuit potențialul curativ al zonei și a devenit „medicul diriginte al băilor", recomandând apele minerale și nămolul sapropelic pentru alinarea suferințelelor reumatismale. Zona Govorei se face rapid cunoscută și astfel, în 1887, Băile Govora a fost declarată oficial Stațiune Balneară, întâmpinând primii oaspeți dornici de vindecare și relaxare în primul stabiliment cu 20 de cabine pentru „băi calde".

Premierul I.C. Brătianu este unul dintre primii beneficiari ai terapiilor cu apele minerale govorene și devine un puternic susținător al Băilor Govora, contribuind semnificativ la dezvoltarea și promovarea stațiunii ca simbol al speranței și al vindecării. La început de secol XX, Govora înflorește! Șase izvoare cu proprietăți terapeutice unice atrag vizitatori din toate colțurile țării. Parcul balnear generos, amenajat cu măiestrie de arhitectul peisagist francez Emile Pinard, în 1910, devine un templu al naturii, oferind o oază de liniște și relaxare. Parcul din Băile Govora este astăzi cel mai mare parc balnear natural din România (peste 20 de hectare) însumând peste 7 km de alei pentru „cure de teren” în aer liber.
În perioada 1911-1914 se construiește Hotelul Palace, o bijuterie arhitecturală ce poartă semnătura arhitectului Ernest Doneaud, cu antrepriza Puklicky&Brătescu. Stilul Art Nouveau, cu influențe eclectice și neoromânești, dă naștere unei clădiri emblematice și impresionante, cu formă asemănătoare unui vultur cu aripile deschise, simbolizând forța și speranța. Cele 365 de goluri de pe fațade marchează zilele calendaristice ale anului și promisiunea vindecării.

Hotelul Palace, un martor tăcut al istoriei, a cunoscut în trecut lungi perioade de glorie. În 2014, a renăscut din cenușă după un amplu proiect de reabilitare care a restaurat cu grijă multe dintre detaliile originale, păstrând vie povestea generațiilor care i-au trecut pragul în ultimul secol. Astăzi, Palace este o clădire de patrimoniu care spune poveștile adunate din bogata istorie a Băilor Govora.