Teatrul „Maria Filotti”
Strada Mihai Eminescu, nr. 2, Brăila
Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, instituție de prestigiu a teatrului românesc, are o tradiție de peste 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanentă. Muzeul teatrului, amenajat în foaier, cuprinde o mini-expoziție de costume de teatru din spectacole importante, piese de mobilier recondiționate, obiecte personale și fotografii ale actriței Maria Filotti, dar și o expoziție de afișe din stagiunile trecute.
Cunoscut și sub numele vechi ca Teatrul Rally, Teatrul „Maria Filotti” a fost inaugurat în 1864.
Prima referire oficială despre o manifestare teatrală la Brăila o consemnează ziarul local „Mercur”, în 1840. Au urmat reprezentaţii teatrale susţinute de trupele de teatru ale lui Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache și Iorgu Caragiale, Aristizza Romanescu, Matei Millo și Constantin Tănase.
De-a lungul secolului XIX, personalităţi de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentaţii publicului brăilean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, Şaliapin și George Enescu.
Construit în jurul anului 1850, Hotelul Rally reunea un teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, arenă de vară și cofetărie. Teatrul Rally a fost inaugurat la 11 decembrie 1895, iar aici au debutat Hariclea Darclée în 1881 şi Maria Filotti în 1905. Teatrul Rally va fi cedat de proprietarul său, Dumitru Ionescu, fost primar al Brăilei, primăriei oraşului, prin testamentul datat noiembrie 1910.
În acest loc, la 15 aprilie 1949, se înființează Teatrul de Stat Brăila – Galați. Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Brăila, iar în 1969 primește numele actriței Maria Filotti.
Ultima restaurare a clădirii (1980-1988), arhitecți Viorel Oproescu, Doina Juncu Bubulete, Dumitru Ruși și colectivul de artiști plastici coordonat de Virgil Mihăescu, distins pentru această remarcabilă operă cu Premiul Academiei, a adus numeroase îmbunătățiri cu elemente de stucatură, pictură, vitralii și candelabre.
Un interes desoebit îl reprezintă cortina din Sala mare (autor Val Munteanu). Cortina cuprinde elemente reprezentative pentru arhitectura și istoricul Brăilei (casele și corăbiile de altădată, bogățiile Dunării și ale Bărăganului, semne simbolice ale teatrului) – un efluviu artistic încorporat cu fir de aur, argint și mătase în peste 800 de nuanțe.
Teatrul este monument arhitectonic inclus în patrimoniul UNESCO.