Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”
Strada Mihai Eminescu, nr. 18, Oravița, județul Caraș-Severin
Primul teatru din România și sud-estul Europei, Teatrul Vechi Mihai Eminescu a fost construit între anii 1814-1817 în stil baroc vienez, după proiectele arhitectului macedo-român Ion Niuny (Niuni). Interiorul reprezintă o copie fidelă a fostului Burgtheater din Viena, fiind decorat după proiectele arhitectului vienez Ieronimus Platzger. Teatrul a fost inaugurat în data de 5 octombrie 1817, în prezența familiei imperiale – împăratul Francisc I de Habsburg-Lorena și împărăteasa Carolina-Augusta de Bavaria.
Clădirea are o lungime de 36 m și o lățime de 15 m, ornamentele sunt în stil rococo, iar cortina mare a fost pictată de Francisc Zech, directorul Școlii Gimnaziale din Oravița.
Pe scena teatrului a fost montată prima dată opereta „Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei lui Vasile Alecsandri. De asemenea, este prima clădire din Europa iluminată artificial, cu lămpi pe acetilenă.
Scaunele din sala de spectacole a teatrului sunt aceleași din 1893. Până în anul 1918 pe scena teatrului sunt prezente trupe profesioniste de teatru, muzică și balet din toată Europa: Budapesta, Viena, Berlin, Roma, München, Moscova, Alicante ș.a.
Între 1872 și 1873 a fost schimbată structura de rezistență a clădirii, elementele de construcție fiind piatra și lemnul. Oțelarii de la Reșița au făcut un experiment cu o rețetă care conținea oțel, fontă și carbon, rețetă utilizată pentru consolidarea teatrului și introdusă și de Gustave Eiffel în fragmentele de bază și până la primul nivel ale Turnului Eiffel.
Teatrul de la Oravița este celebru și prin numele pe care îl poartă, Mihai Eminescu fiind prezent aici în luna august a anului 1868, în calitate de sufleor și al doilea secretar al lui Mihai Pascaly, atunci când a avut loc o reprezentație în cadrul turneului susținut de Societatea Dramatică a Artiştilor Superiori din Bucureşti.
Un alt eveniment remarcabil a fost concertul extraordinar susținut de compozitorul George Enescu, prietenul profesorului și componistului Karl Kanz din Oravița, în data de 5 noiembrie 1931, fiind acompaniat de ,Nicolae Caravia.