Concert la conacul Chrissoveloni
Accesul la concertele SoNoRo Conac este liber și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Încheiem prima parte a turneului SoNoRo Conac 2021 la Conacul Chrissoveloni, de la Ghidigeni. Arcul pe care l-am urmat prin peisajul țării noastre și prin istoria sa zbuciumată se încheie în același loc în timp din care am pornit, un final de sec. XIX, aventuros și fascinant, în care tineri curajoși și întreprinzători plecau din locuri în care erau prigoniți și găseau pe teritoriul țării noastre un loc fecund pentru ideile și antreprizele lor. Acesta este și cazul lui Zanni Chrissoveloni, care a fugit din insula Chios, singurul din familia sa care s-a salvat în 1822 la vârsta de 17 ani, când turcii au invadat insula Chios incendiind-o, ca răzbunare a Războiului de Independență al grecilor. La Galați, tânărul exilat va pune bazele unei afaceri prospere cu cereale și cherestea. Fiul său, Nicholas, va continua munca tatălui său și va înființa una dintre cele mai puternici bănci din perioada interbelică, Banca Chrissoveloni, cu sucursale în Viena, Paris și New York.
Conacul de la Ghidigeni a fost una dintre cele mai moderne construcții ale timpului său, deținând și două terenuri de tenis, unul fiind acoperit și reprezentând singurul de acest fel din Europa acelui moment, o centrală termică și calorifere, încăperi încălzite prin pardoseală. Este locul în care familia regală a participat la cele mai extravagante petreceri ale timpului, dar și locul în care Regina Maria, alături de Sybilla Chrissoveloni, prietena ei foarte bună, au organizat un spital de campanie pentru răniții Primului Război Mondial.
Program
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Trio Kegelstatt în mi bemol major, pentru vioară, violă și pian, K.498
Edward Elgar (1857-1934)
Chanson de matin pentru violă și pian
Stan Golestan (1875-1956)
Arioso e Allegro de concert pentru violă și pian
George Enescu (1881-1955)
Andante molto espressivo din Sonata pentru Pian nr. 1 în fa diez minor, op. 24, pentru pian solo
Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893)
Meditație pentru vioară și pian nr. 1, op. 42
Robert Schumann (1810-1856)
Trei Romanțe pentru vioară și pian, op. 94
Johan Halvorsen (1864 - 1935)
Passacaglia pentru vioară și violă, după o temă de G.F.Händel