SoNoRo Conac,
a XI-a ediție, 2023

Prin intermediul SoNoRo Conac adăugăm în acest an opt simboluri arhitecturale ale României pe harta pe care am început-o în urmă cu 11 ani. Este foarte important că două dintre spațiile în care vom ajunge sunt proaspăt restaurate și redate comunităților locale, naționale și internaționale, fiind vorba despre Claustrului Mănăstirii Franciscanilor din Gherla și Castelul Teleki din Posmuș. Ca la fiecare ediție, este prezentă întâlnirea dintre arte, în special dintre muzică și pictură, iar în acest an avem bucuria de a susține concerte în Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești – o clădire înscrisă pe lista monumentelor istorice, în reședința pictorului Gheorghe Fikl din Socolari – o zonă numită „satul artiștilor timișoreni” și în Colonia Pictorilor din Baia Mare – un loc reprezentativ pentru școala băimăreană de pictură, înființată în 1896.

Pentru importanța lor în peisajul arhitectural, am inclus în călătoria din acest și Templul Coral din București, Teatrul Național din Caracal și Palatul de Justiție din Arad.

 

 

Am lăsat în urmă o ediție aniversară și acum ne îndreptăm spre povestea unei noi decade SoNoRo Conac. Începe ediția nr. 11 și, ca de fiecare dată, cu emoții renăscute, suntem entuziasmați de locurile extraordinare în care vom ajunge, de spațiile la al căror istoric vom reflecta cu ajutorul muzicii și de contextele în care vom descoperi din nou frumusețea. 

În acest an vă invităm într-o călătorie intitulată The Fiddler on the Roof – un titlul care face referire la instrumentele de coarde prezente în turneul nostru, dintre care două Stradivarius. Mă bucur că trei dintre muzicienii pe care publicul român i-a mai audiat în concertele SoNoRo – Tatiana Samouil, Alexandra Tîrșu și Kirill Troussov – au acceptat invitația de a participa la acest turneu. În același timp, pentru prima dată într-un proiect SoNoRo, sunt încântat să vi-l prezint pe violonistul Aylen Pritchin, un muzician foarte apreciat în întreaga lume și recompensat cu numeroase premii.

Itinerarul nostru muzical va cuprinde opt concerte prin intermediul cărora muzica va deveni liantul dintre trecut și viitor. Ce parcurs spectaculos ne așteaptă!

Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac

 

 

 

De mai bine de un deceniu ne întâlnim cu muzica în cele mai emblematice clădiri din ţară, reşedinţe regale şi conace cu grădini fermecătoare sau, uneori, în locuri care au nevoie de prezenţa noastră ca să nu fie date uitării. Fiecare dintre aceste locuri poartă amintirea unor oameni şi fapte excepţionale, care ne pot fi şi în prezent modele şi surse de admiraţie. SoNoRo Conac ne propune cu fiecare sezon un nou itinerariu, o altă temă. Și, iată-ne, în al 11-lea an de turneu, cu misiunea îndeplinită: am construit, cu ajutorul muzicii, o hartă afectivă a celor mai frumoase clădiri de patrimoniu şi a armoniilor muzicale, am cunoscut tineri artişti care au cucerit apoi marile scene ale lumii şi am întâlnit un public din ce în ce mai numeros. Suntem recunoscători clienţilor noştri pentru fidelitatea cu care ne-au urmat în acest periplu muzical şi arhitectural. Împreună am rezonat la emoţia primită prin muzică şi ne-am luat energie şi inspiraţie pentru proiectele personale. 

La început de an, Răzvan Popovici a primit Premiul de Excelenţă pentru cei 10 ani de turneu SoNoRo Conac din partea criticii muzicale din România. Acest premiu este o recunoaştere a valorii culturale a acestui proiect, de care suntem legaţi organic, fiind unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate hotspoturi culturale BRD.

BRD investeşte an de an în zona de cultură, educaţie, tehnologie, inovaţie şi sport şi susţine tânăra generaţie cu credinţa că binele nostru comun este organic legat de acestea.

 

Flavia Popa 

Secretar General BRD Groupe Societe Generale

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.

Și dacă doriți să mai aruncați o privire nostalgică spre ediția SoNoRo Conac IX, o puteți face la acest link.

SoNoRo Conac, 2018-2023

Concerte